ΒΗΧΑΣ

Υποφέρετε από βήχα; Θα αρχίσουμε από την «καλή» πλευρά του νομίσματος. Ο βήχας αποτελεί άμυνα του οργανισμού, καθώς είναι ο καλύτερος τρόπος που έχει για να καθαρίσει τον λαιμό και τους αεραγωγούς μας. Από την άλλη, όμως, ο υπερβολικός βήχας αφενός μπορεί να υποδηλώνει κάποια νόσο και αφετέρου να γίνει υπαίτιος, ώστε αυτή να διαδοθεί και στους γύρω μας. Πότε λοιπόν ο βήχας θα πρέπει να μας ανησυχήσει και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε; Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τα αίτια, τα «γιατρικά» και όσα θα πρέπει να προσέξετε αν… ο βραχνάς επιμένει.

image-316388-info-icon.png

Προλάβετε το βήχα:

Αποφύγετε το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό και τις πηγές των εποχικών αλλεργιών, σε περίπτωση που πάσχετε από τέτοιες. Τα σπιτικά γιατροσόφια για το βήχα είναι ζεστά ροφήματα ή σούπες: Μαλακώστε το λαιμό σας με μια κοτόσουπα ή ένα ζεστό ρόφημα. Γαργάρες με αλατόνερο: Το αλάτι μπορεί να βοηθήσει στην προσωρινή μείωση του πρηξίματος και του πόνου στον λαιμό, ενώ μαλακώνει και τη βλέννα που κατακάθεται, διευκολύνοντας την απομάκρυνσή της. Αποφύγετε ροφήματα με καφεΐνη ή αλκοόλ: Η καφεΐνη και το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, η οποία με τη σειρά της επιβαρύνει το κρυολόγημα και το λαιμό μας.

Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό; Σε ιατρική βοήθεια θα πρέπει να καταφύγετε όταν:

  • Έχετε υψηλό πυρετό που διαρκεί πάνω από 24 ώρες ή πυρετό που επανέρχεται ενώ είχε πέσει για 24 ώρες ή περισσότερο
  • Ακούτε ένα έντονο σφύριγμα όταν εισπνέετε από τη μύτη
  • Έχετε βήχα και κιτρινοπράσινα φλέματα που μυρίζουν άσχημα
  • Έχετε βήχα με αίμα
  • Έχετε βήχα που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα
  • Μια σύντομη περίοδος ανάρρωσης ακολουθείται από έντονη επιδείνωση, ειδικά με ναυτία, εμετό, πόνο στο στήθος ή υψηλό πυρετό.