ΡΟΧΑΛΗΤΟ

Ενημερωθείτε για το Σύνδρομο ΑΠΝΟΙΩΝ-ΥΠΟΠΝΟΙΩΝ κατά τον ΥΠΝΟ από την συνέντευξη του Dr Παύλου Μιχαηλόπουλου στην Εκπομπή ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ.

Ένα αρκετά σύνηθες πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ασθενείς είναι το ροχαλητό. Έχει βρεθεί ότι το 40% περίπου του πληθυσμού ροχαλίζει μόνιμα ή περιστασιακά.

Αίτια:
Το ροχαλητό οφείλεται στον κραδασμό των μαλακών μορίων του φάρυγγα και κυρίως της μαλθακής υπερώας των αμυγδαλών και της σταφυλής. Άλλα ανατομικά εμπόδια στην ομαλή διέλευση του αέρα, εκτός από τη σταφυλή και τις αμυγδαλές μπορούν να είναι το στραβό ρινικό διάφραγμα, οι υπερτροφικές ρινικές κόγχες και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις στα παιδιά (κοινώς κρεατάκια), προκαλώντας κι αυτά ροχαλητό ή άπνοια στη διάρκεια του ύπνου. Ο ιατρός πρέπει να εξετάσει οποιονδήποτε ασθενή πάσχει από ροχαλητό για να διαπιστώσει εάν οφείλεται σε υπερτροφική ή μακριά σταφυλή, σε στενές καμάρες, σε υπερτροφικές αμυγδαλές ή σε σκολίωση ρινικού διαφράγματος.

 
Προδιαθεσικοί παράγοντες:
Τα παχύσαρκα άτομα με κοντό λαιμό, οι ηλικιωμένοι άνδρες και οι καπνιστές έχουν την τάση να ροχαλίζουν εντονότερα. Η κατανάλωση αλκοόλ, η λήψη βαριών γευμάτων πριν την κατάκλιση, η ύπτια θέση του σώματος στη διάρκεια του ύπνου και η χρήση ηρεμιστικών και υπνωτικών ουσιών προδιαθέτει, επίσης, στην εμφάνιση ροχαλητού.
 
Είναι επικίνδυνο το ροχαλητό;
Μπορεί ένα ροχαλητό να μην είναι τόσο αθώο, αλλά να υποκρύπτει και κάποιο άλλο σοβαρότερο πρόβλημα. Εάν το ροχαλητό συνοδεύεται από διαπιστωμένα επεισόδια άπνοιας, δηλαδή διακοπής της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου, τότε ενδέχεται να υπάρχει ένα γενικευμένο σύνδρομο που ονομάζεται σύνδρομο υπνικής άπνοιας. Ευθύνη του ιατρού είναι να ενημερώσει τον πάσχοντα από ροχαλητό ότι η άπνοια που ενδεχομένως να εμφανίζει ενδέχεται να είναι αρκετά πιο σοβαρή από ένα απλό ροχαλητό και μπορεί να καταστεί επικίνδυνη ακόμα και για την ίδια του τη ζωή. Το παθολογικό ροχαλητό που συνοδεύεται από άπνοια, έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που το διακρίνουν από το αθώο ροχαλητό. Έτσι λοιπόν, ένα επικίνδυνο ροχαλητό συνοδεύεται από διαταραχές ύπνου, πρωινή υπνηλία, πονοκεφάλους, κακοδιαθεσία, ευερεθιστότητα, πτώση της αποδοτικότητας κ.ά. Ο ιατρός πρέπει να επισημάνει από το ιστορικό του αρρώστου αυτά τα στοιχεία και να του συστήσει να διερευνήσει το ροχαλητό του με μια μελέτη ύπνου κατά τη διάρκεια της οποίας θα μελετηθούν και οι άπνοιες του πάσχοντος.
 

Πρόληψη: Τα προληπτικά μέτρα που μπορεί να λαμβάνει ένας ασθενής για να αποφεύγει την εκδήλωση ροχαλητού είναι: η αποφυγή της ύπτιας θέσης στον ύπνο, των βαριών γευμάτων πριν την κατάκλιση, ο περιορισμός του αλκοόλ και του καπνίσματος, η σωματική άσκηση, η μείωση του σωματικού βάρους, η αποφυγή χρήσης ηρεμιστικών και υπναγωγικών ουσιών κ.λπ.
 
Συνήθεις αιτίες του ροχαλητού
Ηλικία: Στη μέση ηλικία παρατηρείται μικρή στένωση του λαιμού μας που συνοδεύεται με μείωση του τόνου των μυών αυτού.
Κατασκευή: Οι άνδρες έχουν πιο περιορισμένη δίοδο του αέρα από ότι οι γυναίκες και έτσι έχουν περισσότερες πιθανότητες να ροχαλίζουν. Ένας στενός λαιμός, ένα λυκόστομα, οι διευρυμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) συμβάλλουν στην εμφάνιση του ροχαλητού.
Προβλήματα της μύτης και των κόλπων: Αποκλεισμένοι αεραγωγοί (π.χ. από βλέννα) κάνουν δύσκολη την εισπνοή με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κενό στο λαιμό, που μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό.
Παχυσαρκία: Η εναπόθεση λίπους και ο κακός μυϊκός τόνος συμβάλλουν στο ροχαλητό.
Αλκοόλ, κάπνισμα και τα φάρμακα: Η πρόσληψη αλκοόλ, το κάπνισμα και ορισμένα φάρμακα μπορούν να αυξήσουν την μυϊκή χαλάρωση που θα οδηγήσει σε ροχαλητό.
Η στάση του ύπνου: Αν κοιμηθείτε ύπτια (ανάσκελα) δημιουργείται χαλάρωση του μυϊκού τόνου του λαιμού σας, με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται ο αεραγωγός και να προκαλείται ροχαλητό.
 
Το να κοιμάστε σε ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες δεν πρέπει να αποτελεί τη θεραπεία του ροχαλητού!